2014. január 4., szombat

A futurológiai kongresszus

A futurológiai kongresszusFilm adatlap


Eredeti cím: The Congress
Mozibemutató (Francia): 2013. július 3.
Magyar cím és korhatár: A futurológiai kongresszus (16)
Magyar bemutató: 2014. január 23.
DVD megjelenés (HUN):
Műfaj: Animáció, Sci-fi
Rendező: Ari Folman
Forgatókönyvíró: Stanislaw Lem (regény), Ari Folman
Szereplők: Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti, Danny Huston
Filmstúdió: Pandora Filmproduktion, Opus Film
Magyar forgalmazó: Cirko Film


 A nem túl távoli jövőben járunk, amikor Robin Wright színésznőnek (aki ezúttal saját magát alakítja) egy nagy hollywoodi stúdió visszautasíthatlan ajánlatot tesz: megvennék színészi személyiségét. Egy részletes szkennelési és mintavételi procedúrának vetik alá, hogy azután a digitális énjét egyszerűen beillesszék bármelyik filmbe, amelyikbe csak szeretnék – még azokba is, amelyeket korábban nem vállalt volna. Cserébe hatalmas összeget kap, valamint a stúdió ígéretét, hogy minden filmben örökké fiatalon őrzik meg a külsejét. A szerződés húsz évre szól.
A film bemutatja Robin visszatérését a szerződés utáni életbe, amikor bepillanthatunk a jövő mozijáról szóló fantáziavilágba.
A film alapjául szolgáló írás, Stanislaw Lem novellája, A futurológiai kongresszus egy olyan diktatúrát mutat be, ahol egy végtelen kémiai hallucinációban tartják a gyógyszergyárak az emberiséget. A hatvanas években írt látomás szerint ezek a cégek birtokolják a teljeskörű kontrollt az emberek érzelmeinek teljes skálája felett, a szeretettől, a bensőségességtől a halálos félelemig.
A rendező, Ari Folman (Libanoni keringő, 2009) a film ama korszakában, amikor életszerűvé generált digitális karakterek uralkodnak a moziipar nagy területén, egy lépést előrébb lép, és az animáció gyönyörűséges szabadságával elénk tárja azt a világot, amikor bárki bevehet egy kémiai készítményt, és onnantól az agya abba a fantáziamoziba illeszti őt, amire mindig is vágyott, azokkal a színészekkel, akikkel csak kívánja. De hová lesznek azok a színészek, akik eladták a lelküket a stúdiók ördögeinek?
A futurológiai kongresszus egy olyan jövőkép, amely egyszersmind kiállás is a “régi” mozi mellett, amelyet ismerünk és szeretünk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése